BLUES ÚJRATÖLTVE

0413564_vori-and-the-rockets-valtoznek-cd.jpg_300

Hogyan lehet a tradicionális bluest új élettel megtölteni?
A Vöri & The Rockets egyéni ízlésével és stílusával, kiváló zenészeivel egy olyan különleges világot teremt, amelyben újfajta értelmezést kap a hagyományos zene.

15 éve muzsikálnak együtt, ami inkább örömzenélés volt eddig, mint karrierépítés. Ez idő alatt – köszönhetően a zene iránti elhivatottságuknak – képesek voltak többször megújulni. Fennállásuk alatt felléptek szerte az országban, népszerűek voltak a fesztiválokon, a Sziget Fesztivál gyakori szereplői voltak, közreműködtek a Csík zenekar 2001-es A Kor Falára című korongjuk címadó dalán.

Repertoárjuk eleinte blues és boogie-woogie örökzöldekből állt, amelyeket a banda saját olvasatában adott elő. Mindegy volt, hogy régi vagy új nótákhoz nyúltak, teljesen újszerűvé varázsolták a dalokat. Később magyar slágereket dolgoztak át, és egyre több saját szerzeményük látott napvilágot, amelyek mindegyikét áthatja a zenekar egyedisége. A hangszerelés, a különleges hangzások, a stílusjegyek elegye, a virtuóz gitár, a markáns énekhang mind-mind hozzájárulnak a zenekar sajátos stílusához, amely tehetséges zenészek tolmácsolásában egyet jelent a minőséggel.

2013-ban az együttes elkészítette első albumát.

„Lemezünk zenei anyagának összeállításakor az volt a fő szempont, hogy túlnyomó részt saját, magyar nyelvű dalokon keresztül bemutassuk a blues jelentősebb korszakait, stílusjegyeit, és képet adjunk a zenekar több mint egy évtizedes múltjáról.”- nyilatkozta Vöri, a zenekar frontembere.
A Változnék című albumon éppen ezért többféle stílus megtalálható, ami még színesebbé, változatosabbá teszi a hanganyagot: egyszál gitáros ragtime blues (Rusty Rag), slow swing alapokon nyugvó jazz-es blues (Idegen vagyok), country blues (It Hurts Me Too), boogie-woogie (Levelet kaptam), saját instrumentális gitárdallam west coast elemekkel (Rusty Boogie), lassú twist lüktetésű new orleansi blues ( Egy asszony lelke), a zydeco, a rockabilly-country- és a blues sajátos elegye (Nem tűnhetsz el), blues acidjazz, funk beütéssel (Változnék).

De nézzük, mások hogyan vélekednek a novemberben megjelenő lemezről!

Nemes Nagy Péter:

„Nagy Zoltán „Vöri” egy két évtizeddel korábbi duó (The Roots) beltagjaként került látókörömbe, majd ugyanúgy el is tűnt onnan. A most megjelenő zeneanyag bizonyítja, hogy kis hazánkban mennyi rejtett tehetség van. Olyanok, akik nem habkönnyű, bulváros vetélkedők, tehetségkutatók szárnyán akarnak ismertek lenni. Az igényes saját szerzemények rádióbarátok, méltó helyet foglalnak el a legjobb magyar nyelvű blues felvételek között. Mindezt kellemes énekhang és kiváló zenészi teljesítmények erősítik.”

Szabó Attila – Csík zenekar:

„Ha csak egy dalt kellene választanom erről a lemezről, akkor igencsak nehéz dolgom lenne. Melyiket ajánljam? Egy jó kis Chicago-bluest, a „Levelet kaptam” címűt? Vagy a legkiválóbb Sonny Terry – Brownie McGhee – hagyományokat idéző „It hurts me too”-t? Esetleg a finoman Funk-os Változnék-ot? Hál’ Istennek nem vagyunk egy dalra korlátozva, így jó szívvel ajánlhatom az egész albumot. A kiváló muzsikusok által feljátszott dalok, amiket szépen összefog Vöri autentikus, mégis teljesen egyéni stílusa, amelyben szerves egységet képeznek az igencsak ízes akusztikus gitár-hangzások, az egyszerű, de mégis nagyon aktuális szövegekkel. Talán ezek azok a dolgok, amelyek számomra igazán szerethetővé teszik ezt a lemezt.”

Pribojszki Mátyás – Pribojszki Mátyás Band:

“Minőségi, lendületes blues, swing és boogie-woogie. Ez a “Vöri and the Rockets” új lemeze. Ráadásul igazán különleges ízt adnak a sokak által várt, vidám és őszinte magyar nyelvű szövegek.”

Dezsőffy Rajz Katalin – szinkronrendező:

„Színvonalas zenei teljesítmény, kellemes stílus, finoman karcos hang, virtuóz gitár. A Vöri & The Rockets a generációm életérzéseit fogalmazza meg, ha őket hallgatom, szinkronba kerülök magammal.”

Retkes Attila – a Gramofon – Klasszikus és Jazz főszerkesztője:

“Előadásuk bizonyítja, hogy a hagyományos blues és boogie woogie korántsem múzeumi tárgy, hanem a 2010-es években is lehet eleven, élő zenei szövet, amit érdemes új tartalommal megtölteni.”

A CD egész bevételét az együttes a zenekar frontemberének szánja, aki jelenleg is börtönbüntetését tölti. A zenész barátai és zenésztársai kiállnak Vöriért, segítséget nyújtottak a lemez kiadásához, mert azt arra érdemesnek tartják, és egyben ezzel szeretnék őt támogatni.

Zenekari tagok:

Nagy Zoltán „Vöri” (The Roots, Blues Fools, King Bee ) – gitár, ének
Bacsa Gyula (Hiperkarma, Kistehén, Palermo Boogie Gang, Mystery Gang, Hungária’95)– billentyűk
Hevesi Norbert (Blues Fools, King Bee, Trident, No Sugar Jam, Sun Factory, Woodland) – basszusgitár, bőgő
Kovács Lajos (A Nyughatatlan) – szájharmonika
Adamecz József ( Pribojszki Mátyás Band, Szeverényi Trio, Coolminers) – dob

Hallgasson bele a lemezbe:
www.youtube.com/channel/UChjXI0zORNRBdO3-pjG7KNQ

A zenekar facebook oldala:
www.facebook.com/voriandtherockets

A CD megrendelhető az MG Records webshopjából:
mgrecords.hu/p/6617909/v%C3%B6ri-the-rockets-v%C3%A1ltozn%C3%A9k

Vagy megvásárolható ezekben a boltokban:

Rock Café: Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 119.
Szerda, Csütörtök: 18.00 – 23.00
Péntek, Szombat: 18.00 – kifulladásig
www.rockcafeszoboszlo.hu

Roger’s Zenebirodalom: Debrecen, Batthyány u. 22.
Hétköznap: 9.00 – 18.00
Szombat: 9.00 – 13.00
www.zenebirodalom.hu

Periferic Records – Stereo Kft.: Budapest XI., Bartók Béla út 59.
Hétfő – Péntek: 13.00 – 18.00
www.perifericrecords.com

Honlap, VPS, Domain, E-mail mind egy helyen! www.innobrand.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..