Mika Tivadar Mulató (Bp., VII. Kazinczy u. 47.) 2014. OKTÓBER 1 -10.

UHFEST2014. október 1. szerda
20.00 UH Fest – Tomutonttu, Èlg, Sőrés Zsolt, Shibuya Motors

Jan Anderzén zenéjében látszólag nagyon különböző elemek állnak össze egy jól felismerhető, átélhető, de nehezen megfogható, gyermeki és álomszerű logika szerint. Anderzén a finn DIY pszichedelikus free folknak nevezett színtér központi alakja; többek között a Kemialliset Ystävät vezetője, amelynek koncertje a 2007-es UH Fest egyik csúcspontja volt.

A francia Laurent Gérard, azaz Èlg zenéje nyugtalanító és magába szippant. A szemerkélő dallamok és a finom elektronikus ütemek Gérard hangjával egészülnek ki, ami leginkább arra hasonlít, mintha egy számítógép egyszerre több nyelven próbálna beszélni. 2008 óta tagja a Ghédalia Tazartès vezette lenyűgöző triónak, a Reines D’Angleterre-nek is.
Sőrés Zsolt a magyar avantgárd fáradhatatlanul aktív alakja, 2014-ben The Wasp Boutique címmel közös lemeze jelent meg Jean-Hervé Peronnal, a Faust egyik alapítójával.
A szlovák Shibuya Motors kivételesen pontos önjellemzésre képes: “improvizált elektroakusztikus avant-core”, mondják magukról, illetve a free jazz, a death metal és az élő elektronika háromszögében helyezik el magukat. A zenekar tagjai, Slavo Krekovic és Miro Toth a szlovák kísérleti zenei élet meghatározó alakjai.

Jan Anderzén makes music from seemingly disparate elements that nonetheless make a coherent whole, united by a recognizable, dreamlike and childlike logic that is easy to feel, but hard to describe. Anderzén is a central figure on the Finnish DIY psychedelic free folk scene. Founder of Kemialliset Ystävät, whose show was one of the highlights of UH Fest in 2007.
Laurent Gérard aka Èlg’s music can be described as disturbing and immersive at the same time. The drizzly melodies and subtle electronic beats are joined by Gérard’s voice which sounds like if a computer was trying to speak multiple languages at once. Since 2008, he’s been a member of the sublime Reines D’Angleterre, a trio led by Ghédalia Tazartès.
Sőrés Zsolt is the untiring figure of the Hungarian avantgarde, in 2014 he released The Wasp Boutique recorded with Faust’s Jean Hervé Peron.
Shibuya Motors from Slovakia describe themselves as improvised electro-acoustic avant-core, somewhere between free jazz mountains, sea of death metal and islands of live electronics. The members of the duo, Slavo Krekovic and Miro Toth are active in various Slovak groups, and also work as organizers and curators in the country’s experimental music scene.

Belépő /// entrance: 1000 HUF

Több infó a fesztiválról /// More info about the festival: uh.hu/

2014. október 2. csütörtök
21.00 Takáts Eszter akusztikus koncert egy szál gitárral

Az 1979-es születésű pécsi származású Takáts Eszter 1999 óta gazdagítja a magyar dalszerzők és előadók táborát. Pontosan nyolc év telt el azóta, hogy az énekes megjelentette első albumát. Szövegei arcba és fülbemászóak, ugyanannyira illenek irodalmi, mint popzenei körökbe, írója előadásában pedig nevetésével gyógyít és tölti fel a hallgatóságot.

Belépő: 700HUF

2014. október 3. péntek
18.30 Mika Diplo Akadémia − SZOCIOFILM: Még egy év (Mike Leigh, 2010)
Előadó: Csejk Miklós
(A filmet magyar szinkronhanggal vetítjük.)

Mike Leigh talán legjobb filmje egy 60-as éveiben járó házaspár egy évét mutatja be. Egymáshoz és barátaikhoz fűződő viszonyukat társasági életükön keresztül ismerhetjük meg. Közösségi emberekről van szó, és ez azért is fontos, mert a szeptemberi előadások központi témája a közösség. Képesek vagyunk-e saját önző világunkból kikukucskálni, képesek vagyunk-e egy kicsinykét legalább a másik ember bőrébe belebújni, képesek vagyunk-e megérteni azt, miért van az ember a Földön. Mike Leigh (Stephen Frears és Ken Loach) mellett az angol újfilmmel újra a szociális tematikára helyezték a hangsúlyt a 90-es években, sőt vállaltan baloldali filmesként közelítettek a világ magyarázásához, persze egy percre se esve bele a didaktikusság mély és sötét gödrébe. Leigh a Cannes-i fesztivál díjas Mezítelenül és a szintén Cannes-i Fesztivál díjas Titkok és hazugságok, valamint a Velencei Filmfesztivál díjas Vera Drake rendezőjeként már bebizonyította, hogy a legnagyobb filmrendezők közé tartozik. Az apró részletek figyelmes mestere ő, nagy szívvel és sok empátiával. A filmklub vezető nagyon ajánlja ezt a filmet fiataloknak, akik meg fognak öregedni, és időseknek, hogy legyen erejük még élni. Még egy év (Mike Leigh, 2010) rövid tartalma: A „Még egy év” című film négy évszakon átívelő, megható történetet mesél el a boldog házasságban élő Tomról és Gerriről, valamint apró-cseprő gondokkal küzdő családjukról és barátaikról. Az életszagú, valós történések a szerelem és a szeretet, az öröm és a szomorúság, a remény és a kétségbeesés, a társas kapcsolatok és a magány, valamint a születés és a halál körül forognak.
A film trailere: www.youtube.com/watch?v=kJkXQzdgpQc

A belépő 1000 Ft, amelyből 500 Ft minden alkalommal levásárolható a Mika Tivadar Mulató bárpultjánál.

2014. október 3. péntek
22.00 Balkan Party
Ha szereted Boban Markovic-ot, Shantelt vagy Goran Bregovic-ot, akkor ez a buli neked szól! Fülbemászó balkán dallamok az egész estés tánchoz és őrülethez! Az est királyai a rézfúvósok lesznek. A zenéről a Most Wanted, Ramses Hoppa (NL), Lapidem (FR) és LAY DNA (HU) gondoskodik. Egy este a nemzetközi a kavalkád jegyében.
A belépés ingyenes.

2014. október 4. szombat
22.00 PASO Soundsystem (KRSA&Lipi Brown)
Ska&Reggae Party
Ezen az estén KRSA aka Lord Panamo a PASO zenekar frontembere és Lipi Brown a PASO dobosa a korai jamaicai ska-tól a rocksteady-n és a reggae-n keresztül egészen a modern dancehall zenékig pakolja a lemezeket.
A belépés ingyenes.

2014. október 7. kedd
18.00 Apu azért iszik, mert te sírsz! Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton beszélgetése. (koncertteremben)
Vizitdíj: 300HUF

2014. október 7. kedd
20.00 Kocsmakvíz a Mikában (a földszinten)
A kocsmakvíz olyan kocsmai játék, ahol a közönség csapatokat alkot és megpróbálja kiokoskodni a kvízmester által feltett kérdésekre a válaszokat.
Jelentkezni a helyszínen fél8-tól maximum 6 fős csapatokkal lehet. Nevezési díj: csapatonként 500 Ft. A győztes csapat jutalma: egy üveg bor + a nevezési díjakból befolyt összeg. Kvízmester: Nádasdy Vilma.

2014. október 7. kedd
22.00 Café Budapest: Irodalmi vándorcirkusz: Karafiáth Orsolya és Legát Tibor (a földszinten)
A belépés ingyenes.
Sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor
Dramaturg: Vajdai Vilmos
Rendező: Novák Eszter

Tévedés azt gondolni, hogy a kortárs irodalomra csak egy egészen szűk réteg kíváncsi. Hogy csupán kevesen örülnek annak, hogy szép számban vannak sűrűn friss kötettel jelentkező alkotók. Bármennyire igaz is, hogy egyre kevesebb könyvet vesz a magyar, ha csak azt nézzük, évről évre hány tízezren látogatnak ki a Könyvfesztivál és a Könyvhét eseményeire, bízhatunk abban, még nincs minden veszve: „csupán” meg kell találni az új helyeket és helyzeteket.

Érdemes új szituációkat teremteni, melyek azok számára is lehetőséget hordoznak a kortárs irodalommal való találkozásra, akik bár nyitott, olvasó emberek, de nem feltétlenül érdeklik őket a hagyományos koreográfiájú irodalmi programok. Ilyen lehet a CAFe Budapest zenés irodalmi sorozata is, az Irodalmi vándorcirkusz, amely a hagyományos helyszínek (koncert- és kiállítótermek) helyett különleges helyekre szervezi programjait: az író–zenész párosok frekventált romkocsmában várják a közönséget. A kétszemélyes formációk csak részben alkalmiak: a művészek többsége – mint például Karafiáth Orsolya és Legát Tibor vagy Kemény István és Bárdos Deák Ágnes – dolgozott már együtt, de vannak, akik most rezonálnak először egymás művészetére. Grecsó Krisztián kettőse igazgalmas meglepetéseket tartogat, hiszen Grecsó az utóbbi években a Rájátszás csapatával már-már rockzenésszé avanzsált, drMáriásról pedig mindenki tudja: amellett, hogy elismert zenész és képzőművész, kiváló író is. A Darvasi László–László Attila, Tóth Krisztina–Juhász Gábor, Németh Gábor–Vázsonyi János, valamint a Cserna Szabó András–Tóth Viktor párosok bizonyára új tereket és kapukat nyitnak majd az irodalom és a jazz találkozásában. Kíváncsian várjuk azt is, mit hoz ki egymásból két olyan különleges alkotó, mint Garaczi László és Both Miklós, valamint Kukorelly Endre és Lamm Dávid. Nádasdy Ádám és Márkos Albert párosa esetében pedig Shakespeare lehet a közös többszörös: Nádasdyt számos Shakespeare-fordítása, Márkos Albertet pedig az általa létrehozott nagyszerű W. H. formáció köti az angol zsenihez, így duójuk igazi csemegét, különleges zenei-irodalmi találkozás ígé

2014. október 8. szerda
20.00 JazzaJ – CACTUS TRUCK (US/NL) + AMP (H) (koncertteremben)
Meta-metál dzsungelharcosok Amszterdamból és budapesti lelki társaik élő példával szemléltetik, milyen, amikor fülcimpáink free jazzre pogóznak. Kapunyitási pánok!
CACTUS TRUCK:
JOHN DIKEMAN – szaxofonok
JASPER STADHOUDERS – gitár, bőgő
ONNO GOVAERT – dob
AMP:
AJTAI PÉTER – bőgő
MIKLÓS SZILVESZTER – dob
POZSÁR MÁTÉ – zongora
Videó: www.youtube.com/watch?v=C9RHl33a5wg
Jegyár: 1200 HUF
Kedvezményes: 800 HUF
Támogatói: 2000 HUF

2014. október 8. szerda
22.00 Café Budapest: Irodalmi vándorcirkusz: Kemény István és Bárdos Deák Ági (a földszinten)
A belépés ingyenes.
Sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor
Dramaturg: Vajdai Vilmos
Rendező: Novák Eszter

2014. október 9. csütörtök
22.00 Café Budapest: Irodalmi vándorcirkusz: Háy János és Beck Zoltán (a földszinten)
A belépés ingyenes.
Sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor
Dramaturg: Vajdai Vilmos
Rendező: Novák Eszter

2014. október 10. péntek
18.30 Mika Diplo Akadémia: A zongoratanárnő (Michael Haneke, 2001) – magyar szinkronhanggal (koncertteremben)
Előadó: Csejk Miklós filmtörténész, kulturális újságíró
A belépő 1000 Ft, amelyből 500 Ft minden alkalommal levásárolható a Mika Tivadar Mulató bárpultjánál.

2014. október 10. péntek
22.00 Café Budapest: Irodalmi vándorcirkusz: Keresztury Tibor és Víg Mihály (a földszinten)
A belépés ingyenes.
Sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor
Dramaturg: Vajdai Vilmos
Rendező: Novák Eszter

2014. október 10. péntek
22.30 Cumbia Party – fűszoknyás lányok dalai (koncertteremben)
tropical, nu-salsa, afro, latin dj set w/ Clairvo & Suefo
A belépés ingyenes.

Honlap, VPS, Domain, E-mail mind egy helyen! www.innobrand.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..