Madarak és Fák Napja a Kazinczy utcában

madarakcover2

Időpont: 2015. május 10. vasárnap 10.00 – 20.00
Helyszín: Budapest, VII. kerület Kazinczy utca
Szervező: Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület
Partnerek: Mika Tivadar Mulató, Ellátó Kert, Kőleves, Café Analóg, Kazimír, Szimpla Kert, Ramenka, Szimpla Háztáji, Illegál, Téli Kertem, Tesla, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Menedék Egyesület, Budapest Bike Maffia, Heti Betevő, Bodza Műhely, Játszóház Projekt, Bolgár Kulturális Intézet, HellóAnyu!, Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány

Idén is megrendezzük a Madarak és Fák Napját a Kazinczy utcában. Május 10-én az utca teljes hosszában családi- , gyerek-, gasztronómiai és egyéb izgalmas programok várnak mindenkit, aki szeretne egy kicsit lazítani a város közepén. Az utcában működő vendéglátóhelyek újra összefognak egy élhetőbb, zöldebb, madárcsicsergősebb, és párbeszédalapúbb belváros létrehozásáért. Nem titkoltan az is a cél, hogy megmutassuk, milyen jó, ha a Kazinczy utca teljes egészében csak a gyalogosoké, s hogy milyen hasznos volna, ha ez állandósulna itt Erzsébetváros központjában.

Részletes program:

9:00 – 16:00 – Szimplakerti háztáji piac (Szimpla kert)

10:00-től egész nap: Fotózás, portréfotó-készítés (Café Analóg)
Fotózás régi fagépekkel, portréfotózás műszaki géppel polaroidra.

10:00 – 11:30 illetve 13:30 – 15:00 – NÉPEK JÁTÉKAI – szabadtéri játékok a világ minden tájáról (Kazinczy utcai játszótér: Kazinczy utca – Király utca sarka)
Szeretnétek részt venni egy kozák „három zászló” bajnokságban? Kíváncsiak vagytok, mit játszanak az indiai gyerekek és felnőttek? Van kedvetek velünk ghánai, etióp, kínai, kubai játékokat játszani a Kazinczy utcai játszótéren? Délelőtt és délután is várunk gyerekeket és felnőtteket! (A Menedék Egyesület szervezésében.)

10:00 – 12:00 – Canarro zenekar (Szimpla Kert)
Nagyszívű swing.

10:00 -13:00 – By Heart Kvartett (Szimpla Kert – bent)
Szívből jövő klasszikus zene.

10:00 – 13:00 – KÉZMŰVESKEDÉS: Fókuszban a madarak (Kőleves kert)
Interkulturális kézműves játszóház: újrahasznosított anyagokból afrikai maszk, mandala, kitűző, fülbevaló – de legfőképp madarak készülnek. Díszítsük fel madarakkal a Kazinczy utcát! (A Menedék Egyesület szervezésében.)

10:00 – 13:00 – Bélaműhely – zenei utazás különleges hangszerekkel családoknak. (Tesla)
A program során török, kubai, macedón, egyiptomi, ghánai, kolumbiai, kurd és indiai ritmusokra, zenei motívumokra improvizálnak a zenészek, s játékra hívják a közönséget. (A Menedék Egyesület szervezésében.)

10:30 – 15:30 – MESESAROK (Kőleves kert)
10:30-12:00 Afrikai mesék
Hol telelnek a fecskék? Milyen madarak élnek Afrikában? Ismertek afrikai állatokat? És a történeteiket? Afrikai mesefoglalkozásra várjuk az ovisokat, kisiskolásokat, meséléssel, papírszínházzal, játékkal.
12:00-13:30 Kínai mesék
Mit csinál egy gólya a kínai teaházban? Hogyan használják a tust, miként írják az írásjegyeket? Kínai foglalkozásra várjuk az óvodás, kisiskolás korosztályt. Lesz tus, ecset, kalap és egy különleges shanghaji kacsa.
14:00-15:30 Simorgh, a legendás iráni madár – mítosz, rajz, színházi játék
Gyertek, ismerjétek meg Simorgh, a legendás iráni madár mítoszát! Rajzra, játékra, közös alkotásra várjuk a 10-14 éveseket! A foglalkozás vezetői: anya és lánya, Samira és Helia. (A Menedék Egyesület szervezésében.)

11:00 – 12:00 – Babra (Kazimír)
Autentikus délszáv túlpörgés.

12:00 – 13:00 Juhász Tamás egy szál gitárral (Kazimír)

12:00 – től – Pinata készítés (Ellátó Kert)

12:00-től egész délután – HENNAFESTÉS (Mika Kert)
Hennafestés a díjnyertes hennafestő művésszel, Hegedűs Gyöngyvérrel 12.00 órától a Mika Kertben. Ha biztosan sorra szeretnél kerülni, akkor jelentkezz be a hegedus.gyongyver@gmail.com e-mail címen.

12:00-től egész délután – Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány – Agár Fajtamentés (Mika Kert)
A Mika Kertben megismerkedhetsz örökbefogadásra váró és már gazdára talált mentett agarakkal. Ismerd meg a fajtát, tudj meg többet az ideiglenes befogadásról, támogasd az orvosi kezelésre szoruló mentett kutyákat. A helyszínen egyedi készítésű kutya felszereléseket (nyakörv, póráz, hám, stb) is vásárolhatsz, amivel szintén az alapítványt támogatod.

12:00 – Galambdúc és kártevői – avagy TUBI or not TUBI (Mika Tivadar Mulató)
A program a tubikról szól, a békét, hűséget, szeretetet és sok-sok nemes dolgot szimbolizáló galambokról, ám feltűnik a színen egy sikló, egy egér és egy görény is! A program végén a galambokat szélnek eresztjük.

12:00 – 20:00 – Kutyabarát.hu stand (Kazimír)
Kampány a kutyagumi összeszedéséért.

12:00 – 13:30 – Zrínyi pop (Szimpla Kert)
Kerekasztal swing.
HOT Club Swing, Swing manouche, Django-jazz a popzene köntösében.

13:00-tól – Jótékonysági főzés (Kazimír)

13:00 – 15:00 – Canarro zenekar (Kazimír)
Nagyszívű swing.

13:00 – 16:00 Babra (Szimpla Kert – bent)
Autentikus délszáv túlpörgés.

13:30 – 14:00 – Roszica gyermeknéptánc-együttes (Szimpla Kert)

13:30 – 14:15 – A Nap és a Hold meséi – Bábelőadás (Mika Tivadar Mulató)
Hogyan segített három állat: a gepárd, a krokodil és a bozótpatkány a Holdnak, hogy a Nap ismét aludni tudjon, és így ő is elfoglalhassa végre a helyét az égbolton? A bábok és a díszlet afrikai motívumok alapján készült, az előadást afrikai zene kíséri! (A Menedék Egyesület szervezésében.)

13:50 – A SOKSZÍNŰ KAZINCZY UTCA – multikulturális séta
Fedezzük fel újra a Kazinczy utca környékét! Hányféle ételt kóstolhatsz az utcában? Milyen bevándorlókhoz kapcsolható helyeket ismersz a környéken? Vajon hány ország képviselői élnek a hetedik kerületben? Gyere velünk sétálni!
Találkozó 13:50-kor a Menedék információs pultnál (a Kőleves kert bejárata előtt). A séta egy órás.
(A Menedék Egyesület szervezésében.)

14:00 – 16:00 – Edi és Kolos (Szimpla Kert)
Akusztikus könnyedén.

14:30 – Az elkészült Pinata szétverése (Ellátó Kert)

14:30 – 15:30 KÉZMŰVESKEDÉS: Afrikai bábkészítés (Kőleves kert)
Készítsünk bábokat, hogy ti is el tudjátok játszani otthon A Nap és a Hold meséi című afrikai mesét! Állatos bábok, afrikai madarak várnak! (A Menedék Egyesület szervezésében.)

15:00 – 16:30 – Gamelán zeneműhely (Mika Tivadar Mulató)
A műhely résztvevői Indonéziát megjárt zenészek segítségével próbálhatják ki a hazánkban egyedülálló gamelán hangszereket, autentikus dallamokat tanulhatnak meg hangszeres előképzettség nélkül is. A gamelánozás nem csak zenei, hanem különleges közösségi élmény is, érdemes kipróbálni! (A Menedék Egyesület szervezésében.)

15:00 – 17:00 – Zrínyi pop (Kazimír)
Kerekasztal swing.
HOT Club Swing, Swing manouche, Django-jazz a popzene köntösében.

15:30 – 17:00 – KÉZMŰVESKEDÉS: Színes ételek (Kőleves kert)
Játékzöldségeket és gyümölcsöket készítünk: közeli és távoli tájak finomságait. A legkisebbek zöldségnyomdát, lenyomatokat, képeket készíthetnek. Nagyobbaknak szakácskönyvkészítés újrahasznosított papírból. Kóstolj, szagolj, ízlelj, fess, és vágj! (A Menedék Egyesület szervezésében.)

16:00 – NÉPEK ASZTALA (Kőleves kert)
Kóstoló a világ lepénykenyereiből. (A Menedék Egyesület szervezésében.)

16:00 – 17:30 – Foci a Menedék FC-vel (Klauzál tér)
Focizzatok a Menedék FC-vel, a külföldiekből és helyiekből álló focicsapattal! (A Menedék Egyesület szervezésében.)

16:00 – 18:00 – Zombori (Szimpla Kert)
Kamara Moldva. Fúziós világzenét játszó formáció, amely a magyar népzenétől ihletett dallamokat ötvözi a legkülönfélébb zenei stílusokkal. Egyaránt merít a jazz, a pop, a rock vagy épp a surfpunk világából, s közben megőrzi a népzene ösztönösségét és mélységét.

17:00 – Vándormadarak – zene a Balkántól a Közel-Keletig (Mika Tivadar Mulató)
A Menedék Egyesület munkatársainak koncertje, mely népdalokon keresztül repít minket a balkáni és a közel-keleti zene világába. (A Menedék Egyesület szervezésében.)

17:00 – 18:00 – Kerekasztal beszélgetés (Kazimír)

18:00 – 20:00 – Zombori zenekar (Kazimír)
Kamara Moldva. Fúziós világzenét játszó formáció, amely a magyar népzenétől ihletett dallamokat ötvözi a legkülönfélébb zenei stílusokkal. Egyaránt merít a jazz, a pop, a rock vagy épp a surfpunk világából, s közben megőrzi a népzene ösztönösségét és mélységét.

18:00 – 20:00 – Szkojáni Charlatans (Szimpla Kert)
Szexuális bevándorlók.

19:00 – Méhek koncert (Mika Tivadar Mulató)
A Méhek alapvetően két részből állnak. Egyikük Méhes Csaba, a másik Hargitai Gábor. Már a megjelenésük is figyelemreméltó. A színpadra sárga-fekete csíkos búvárruhában lépnek, szemük előtt teaszűrők hivatottak az összetett szemek illúzióját kelteni, hátukon szárnyak gyanánt 1-1 pár gumimatracpumpa, övükre kötve bongók, és csörgők, vállukra erősítve nádsípok, de számos egyéb háztartási eszköz is előkerül egy Méhek megmozduláson. A Sirius-dalban például az egyetlen kísérő hangszer a konyhából jól ismert fémhuzalos tojásszeletelő. Ezt nevezik ők “látványnak”, amely produkcióik egyik fontos eleme. A másik lenne a „hallvány”. Zeneparódiák és infantilis blődlik hosszú sorát vonultatják fel, de vannak mélyen társadalomkritikus dalaik is, melyek igazán könnyfakasztóak.

Este: Soundpainting – Hungarian Soundpainting Orchestra (Szimpla Kert)
A Soundpainting univerzális, multidiszciplináris jelnyelv zenészek, színészek, táncosok és képzőművészek számára, mellyel jelen idejű kompozíciókat lehet létrehozni. Jelenleg (2013) a nyelv több mint 1200 jelet tartalmaz, melyek segítségével a hangfestő (soundpainter/composer) az előadók felé tudja jelezni a tőlük várt anyag típusát. A kompozíciót a hangfestő hozza létre a jelek paraméterein keresztül. A jelnyelv kitalálója Walter Thompson amerikai zenszerző/szaxofonos, aki 1974-ben, Woodstock-ban kezdte el kidolgozni a jeleket és a nyelvet.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.
A Menedék Egyesület programjait az Európai Unió Európai Integrációs Alapja támogatja.

Honlap, VPS, Domain, E-mail mind egy helyen! www.innobrand.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..