SURFALONE – SOULMACHINE

Surfalone 2016-ban, a Budapest Selected válogatáson mutatkozott be, egy merész feldolgozással: akkor a Kispál és a Borz 1992-es „Halszív” című számát ültette át sötét techno alapokra, Döbrösi Laura énekével megspékelve.

A budapesti partiéletben felnőtt, zenekaros-gitáros múlttal is rendelkező szerző a “Soul Machine” esetében is ezt a nem szokványos zenei felfogást viszi tovább, ahol az akusztikus hangszerek, a természetben készített hangminták és az éteri dallamok tökéletesen rímelnek a brutális techno groove-okra és vastag szintetizátor basszusokra.

A „Soul Machine” egy lassan két éve készülő album előszele, melynek a zenei komplexitás mellett a másik érdekessége, hogy valós történet, érzelmi és fizikai kalandozás áll mögötte. Az album egy mindent megváltoztató kapcsolat végéről, az azutáni lelki “szörfözésről”, az utazásról, a főszereplő önmagához történő visszatalálásról szól. A “hullám” metafora szövi össze az egész történetet, utalva az emberi lélek bipolaritására, a zenei hangok alapját képező szinusz hullámra és az óceán valódi hullámaira, mely hármas összeálltával megszületett surfalone, korunk tipikus, y generációs, barátokkal és kalandokkal körülvett, mégis magányos embere.

A Soul Machine egy belső utazás, a saját magunkban történő egyre mélyebbre ásás, befordulás, alámerülés története, szembenézés önmagunkkal, bármit is találunk odabent.

A REMIXEK

A single-re öten készítettek remixet, a legnagyobb szó talán az, hogy Throwing Snow feldolgozása is felkerült a megjelenésre, aki stúdiózott már Four Tettel, Flying Lotusszal, de játszott már Bonobo és Jon Hopkins mellett is. A brit producer zenéi hosszú, lélekfakasztó kiállásokról híresek, ütemei a house-tól a UK garage-ig sok stílusból táplálkoznak. Élő produkcióját tavaly a Selected Soundsnak és a Toldi klubnak köszönhetően már meghallgathattuk 9b0 lemezbemutatóján tavaly.

Becoming Real sodró techno remixe szintén a lemez egyik tetőpontjának számít. Ő egy bekategorizálhatatlan, újhullámos norvég producer. Zenéi a dark ambienttől a grime-on át a footworking rengeteg, egymástól teljesen független műfajból merítenek. Szerinte a zene a legőszintébb művészeti ág, amely nem akar több lenni annál, ami.

S. Olbricht, a nemzetközileg talán legelismertebb mostani magyar kiadó, a Farbwechsel feje is feldolgozta a Soul Machine-t. Az eddigi magyarországi egyetlen Boiler Room buli is az ő nevéhez köthető.

9b0, akinek Eleven című albuma tavaly jelent meg a Selected Sounds Labelen, tszintén ökéletesen ültette át egyedi hangzásvilágába a lemez címadó dalát.
Nagz filmzenés-zajos sodrása zárja a megjelenést, akinek neve az ősidők óta meghatározó fogalom a hazai demoscene világban, chiptune-jaival nemzetközi ismeretségre is szert tett. Külön érdekesség, hogy közös zenekara volt a szerzővel a kétezres években.

A KLIP

A számhoz egy videoklip is készült, melynek érdekessége, hogy a szerző New Yorkban élő öccse rendezte.
Papp Ákos reklámos hátterének köszönhetően az elmúlt években számos médiummal kísérletezhetett. Mivel mindig is érdekelte a filmezés, ezért figyelmét az utóbbi időben egyre inkább erre a formátumra összpontosította. Testvérének „Soul Machine” című számához készült videoklipje az első rendezése.
Az operatőr a szintén New York-i, román származású Rudolf Costin, aki korábban készített már videoklipet Craig Finn-nek, a Day Wave-nek és Oberhofernek is, emellett dolgozott már az HBO-nak és a Glamour TV-nek is, itt szerzett magának tapasztalatot a dokufilmekkel és a divatszakmával kapcsolatban. Közreműködött ezen kívül Alfredo Jaar művészeti projektjeiben is.

Számlista:

01 – surfalone – Soul Machine (Original Mix)
02 – surfalone – Soul Machine (9b0 Remix)
03 – surfalone – Soul Machine (Throwing Snow Remix)
04 – surfalone – Soul Machine (S. Olbricht Remix)
05 – surfalone – Soul Machine (Becoming Real Remix)
06 – surfalone – Soul Machine (Nagz Remix)

Linkek:
Selectedsounds.hu
fb.com/selectedsounds
soundcloud.com/selected-sounds
www.beatport.com/label/selected-sounds-label/56297
surfalone.net
www.instagram.com/_surfalone_

Honlap, VPS, Domain, E-mail mind egy helyen! www.innobrand.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..