Zenélő Budapest: ingyenes szabadtéri koncerteken hallgathatunk közel 400 zenészt egész nyáron

[sz]Címkép: Halmai Gyöngyi[sz]

Az idén ötödik évadát kezdő Zenélő Budapest Európában egyedülálló turisztikai és zenei kezdeményezésnek tekinthető, melynek célja a magyar kultúra szellemi értékének bemutatása, a magyar zenei sajátosságok hangsúlyozása és terjesztése.

Idén – megőrizve a korábbi helyszíneket és stílusokat – újabb tematikákat mutat be a program. Így kibővül a zenei kínálat a kávéházi és szakrális zenével, valamint a jazz tematika is erősödik. Emellett 2019-ben újdonság, hogy két új helyszínen – a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint a Millenáris Parkban – gyerekprogramok, ez utóbbi helyen és a Várkert Bazárban pedig ifjúsági koncertek gazdagítják tovább az eddig is széleskörű koncertkínálatot.

A projekt célja, hogy a zene varázslatával életre keltsék városunk történelmi tereit, helyszíneit, hiszen a sokszínű Budapest – a négy évszak és a kultúra fővárosaként – egész évben kínál értékes programot, legdinamikusabban mégis nyáron érzékelhető: Budapest a legjobb hangulatú városok egyike, ahol fesztiválok és rendezvények fonódnak egymásba.

Az ingyenes koncertek 2019-ben már 16 helyszínen csendülnek fel a nyár folyamán közel 600 alkalommal, június 1. és augusztus 18. között. A koncerthelyszínek száma idén is tovább bővült: a már említett Millenáris és a Magyar Nemzeti Múzeum mellet, a Budai vár Hollós kapuja, a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézó-terasza, a Március 15. tér, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Várkert Bazár Szárazárok színpada jelentkezik új színhelyként 2019-ben.

A korábbi koncert színhelyek nagyrésze változatlan: a Várkert Bazár Gloriettje, a Szent István Bazilika előtti tér, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Központi Vásárcsarnok, a Szentháromság téri zenepavilon és a Magyar Nemzeti Galériánál, a Savoyai terasz.

A Zenélő Budapest sorozatban összesen közel négyszáz zeneművész lép fel,
a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Liszt, Erkel, Bartók, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Debussy, Ravel, Muszorgszkij műveiből válogatnak.

A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint kiváló népzenészek, világszínvonalú jazz formációk és szólisták, kiváló vokális kórusok, illetve az új generációk kimagasló tehetségei.

[next]

A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét élvezhet a közönség, a Várkert Bazár Gloriettjénél, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett, a Szárazárok színpadon fiatal tehetségek lépnek fel. A Szent István Bazilika előtt harangjáték csendül fel egy ütőegyüttes és fuvolaművész előadásában, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát. A Műcsarnok lépcsőin szaxofon együttes játszik, klasszikusokat szólaltatnak meg jazz hangszerelésben; a Központi Vásárcsarnokban cigányzenét húznak majd. A Magyar Nemzeti Galériánál, a Budavári Palota Savoyai teraszán gitárosok, valamint a képzőművészeti egyetem festő hallgatóinak performansza varázsolhatja el – Budapest fenséges panorámája mellett – a közönséget. A Szentháromság téri zenepavilonnál kórusfesztivál várja az érdeklődőket.

Az új helyszíneken is gazdag a programkínálat: a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében fafúvósok operaénekessel és a Millenáris Parkkal együtt gyerekelőadások, könnyűzenei tehetségek műsora, a Szépművészeti Múzeum előtt szaxofon kvartett emeli majd a hangulatot. A Budai vár Hollós kapujánál huszárzenekari térzene harsan majd fel. A régi pesti kávéházak hangulatának felidézéséhez a Március 15. téren és a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézójában szerveznek koncerteket.

A Zenélő Budapest koncertsorozat Budapest Főváros Önkormányzata hivatalos turisztikai- és fesztiválszervező cége, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében, Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnöki Kabinetiroda támogatásával valósul meg. A projekt ötletgazdája Götz Béla és Götz Nándor, művészeti vezetője Götz Nándor.

A részletes program:

Millenáris Park – gyerekkoncertek (11:00 órától)
június 1.: Klárisok-mesekoncert
június 8.: Csillagszemű gyerek táncház
június 22.: Bergengóc Zenegóc-Zenés mesekönyv
június 29.: Kifli Zenekar

Millenáris Park – ifjú tehetségek koncertjei (19:00 órától)
június 1.: Hotshot
június 8.: A Köztársaság Bandája
június 22.: Infusion trio
június 29.: LivingRoom

Magyar Nemzeti Múzeum – gyerekkoncertek (11:00 órától)
július 6.: Téka gyerek táncház
július 13.: Csillagszemű táncház
július 20.: Kifli Zenekar
július 27.: Brass in the five

Várkert Bazár, Szárazárok Színpad – ifjú tehetségek koncertjei (19:00 órától)
július 6.: The Pontiac
július 13.: Nagy Emma quintet
július 20.: Morrowland
július 27.: Pink and the Panthers

Vasárnapi kóruskoncertek (17:00 és 17:30 órától)
Június 09 – Tatabányai Árpád Gimnázium Vegyeskar
Június 16 – Prelude Kórus
Június 23 – Várpalotai Bányász Kórus
Június 30. – Városminor Kamarakórus
július 07. – Aszódi Stellaria Media Nőikar
2019. július 14. – Óbudai Kamarakórus
Július 28. – Bárdos Lajos Vegyeskórus

A swing korszak gyöngyszemei – Hegyvidéki Kulturális Szalon, minden csütörtökön 19:00
június 6.: Borbély Mihály – szaxofon, Tálas Áron – billentyű, Horváth Balázs – basszusgitár
június 13.: Pocsai Kriszta – ének, ifj Tóth István – gitár
június 20.: Götz Sax Quartet – Budapest anno
június 27.: Götz Sax Quartet – Budapest anno
július 4.: Pocsai Kriszta – ének, Gyárfás István – gitár
július 11.: Götz Sax Quartet – Budapest anno
július 18.: Götz Sax Quartet – Budapest anno
július 25.: Esze Jenő – billentyű, Esze Tamás – gitár – Budapest anno
augusztus 1.: Borbély Mihály – szaxofon, Tálas Áron – billentyű, Horváth Balázs – basszusgitár
augusztus 8.: Pocsai Kriszta – ének, Olah Dezső – zongora – Budapest anno
augusztus 15.: Pocsai Kriszta – ének, Olah Dezső – zongora – Budapest anno


Zenélő Budapest: ingyenes szabadtéri koncerteken hallgathatunk közel 400 zenészt egész nyáron
Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu

Honlap, VPS, Domain, E-mail mind egy helyen! www.innobrand.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..