A Mika Diplo Akadémia filmklubjának 2015. októberi programja

filmtekercsek-765x510Mika Tivadar Mulató (Bp., VII. Kazinczy u. 47.)
(mikativadarmulato.hu)
(E-mail: mikativadar.media@gmail.com)

2015. október 7. szerda
19.00 – Mika Diplo Akadémia: POLISSE (r.: Maiwenn Le Besco, 2011)
Belépő: 1000 HUF

A Polisse kemény témát boncolgat, olyan kérdéseket vet fel, amelyeket általában a szőnyeg alá söprünk, tabunak tekintünk, amiről inkább nem is akarunk beszélni. Az elsősorban színésznőként ismert Maïwenn harmadik nagyjátékfilmje megrázó erejű alkotás. Két okból is. Egyrészt azért, mert lehúzza a leplet arról, hogy a rendőrség mennyire nem törődik a saját munkatársaival sem. Másrészt azért, mert bemutatja, hogy társadalmunkban milyen nagy számban követnek el fiatalkorúak és gyermekek ellen erőszakos bűncselekményeket felnőttek. És ebbe az is beletartozik, amikor az anya megrázza a már régóta síró gyereket az utcán, hogy hallgasson végre el… A filmklubvezető, Csejk Miklós filmtörténész tehát jó szívvel ajánl most egy botrányfilmet, amely óriási siker volt Nyugat-Európában.
A mű Cannes-ban a zsűri díját nyerte és a kritika is egyöntetű lelkesedéssel fogadta. 2011-ben a késő őszi franciaországi mozibemutatóval igazi blockbusterré vált, a nyitóhétvégén a bevételi lista első helyét szerezte meg, hollywoodi szuperprodukciókat előzve meg, tegyük hozzá, teljesen jogosan.

Előadó és vitavezető: Csejk Miklós filmtörténész, kulturális újságíró.

A POLISSE (r.: Maiwenn Le Besco, 2011) rövid tartalma: A párizsi rendőrség tagjainak a legkegyetlenebb bűnügyekkel kell szembesülniük. A munkát csak elhivatottsággal lehet csinálni, de érezni kell a határokat: sokuk a magánéletében sem tud szabadulni az utcán látottaktól.

Diplo honlap: www.magyardiplo.hu/

A szabadegyetem hivatalos oldala: www.facebook.com/mikadiploakademia

2015. október 14. szerda
19.00 – Mika Diplo Akadémia: ZENE A SÖTÉTBEN (r.: Ingmar Bergman, 1948)
Belépő: 1000 HUF
Ingmar Bergman korai alkotásait egyrészt azért mutatjuk be, mert filmtörténeti kuriózumok, kihagyhatatlan kultúrtörténeti alapművek, másrészt meg azért, mert már a korai drámáiban benne volt minden, ami a későbbi kultikus rendező munkásságára jellemző volt. A Zene a sötétben alapszituációja is már önmagában szimbolikus, ugyanis egy emberről szól, aki megvakul. Nem képes világunkban tovább látni. Bergman fel is teszi a nagy kérdést, hogy így vakon képes lesz-e az ember a lelki és fizikai túlélésre. Ebben a mára már majdnem teljesen megvakult világunkban újra aktuális lett ez a film, amelynek története iszonyatos mélységek fölötti pallón egyensúlyoz.
Előadó és vitavezető: Csejk Miklós filmtörténész, kulturális újságíró.

A ZENE A SÖTÉTBEN (r.: Ingmar Bergman, 1948) rövid tartalma: Bengt katonai szolgálatát tölti, és egy lőgyakorlat során megvakul. Magára marad, barátai, menyasszonya elhagyják, vidéki rokonoknál húzódik meg. Itt ismerkedik meg a fiatal Ingriddel. A lány beleszeret, csodálja Bengt tehetségét, zongorajátékát, vonzza a másfajta élet, a művészet. Egyszer azonban meghallja, amint a keserű Bengt gúnyosan „kiscseléd”-nek nevezi őt a nagynénje előtt. A fiatalok útjai elválnak: a megbántott Ingrid úgy dönt, hogy a városba költözik, és tanulni fog, Bengt pedig állást keres zongoristaként. Később újra találkoznak a városban, és mindkettőjüknek szembesülnie kell a kérdéssel: mi lehet a sorsa a kapcsolatuknak a megváltozott körülmények között.

Diplo honlap: www.magyardiplo.hu/
A szabadegyetem hivatalos oldala: www.facebook.com/mikadiploakademia

2015. október 21. szerda
19.00 – Mika Diplo Akadémia: TILTOTT TÁNCOK (r.: Ken Loach, 2014)
Belépő: 1000 HUF
Be akarják záratni a kultúrházat a papok, mert az emberek mise helyett táncolni, beszélgetni járnak. A szabadgondolkodók egy lelkes csapata, a közösségi programokban hívők megpróbálnak összefogni, hogy megmentsék a kultúrát közvetítő kultúrházat, a barátságra épülő közösséget. Kiderül, hogy ez nem is olyan egyszerű, sőt, inkább nagyon-nagyon nehéz. Szinte lehetetlen.

Már a téma is igencsak érdekes, de ha belegondolunk, hogy a filmrendező Ken Loach, akkor nem nagyon marad több kérdés. Van viszont egy rossz hírem is. A Cannes-tól Berlinen át Velencéig az összes jelentős filmfesztiválon díjazott élő legenda, Ken Loach a hírek szerint visszavonul a nagyjátékfilm-készítéstől. Utolsó alkotása a Tiltott táncok, melyhez ismét szövetkezett állandó forgatókönyvírójával, Paul Laverty-vel. Hazánkban is nagy sikert aratott vígjátéka, a Szesztolvajok után ezúttal egy kevésbé ismert igaz (!) történet inspirálta nagyszabású történelmi filmjét.
A Kes, az Apák városa, a Titkos hadsereg, a Kőzápor, a Katicabogár, katicabogár, a Haza és szabadság, a Carla dala, a Nevem, Joe, a Vasutasok, a 110901 – szeptember 11., az Édes kamaszkor, a Még egy csók, a Felkavar a szél, a Szabad világ, a Barátom Eric és a Szesztolvajok filmrendezője, aki nem mellesleg öt gyermek édesapja, ma már 79 éves − a visszavonuláson töri a fejét. A filmklub vezetője, Csejk Miklós filmtörténész bátran ajánlja minden idők egyik szociálisan legérzékenyebb és legemberibb filmrendezőjének legújabb, 2014-es moziját, amely feledhetetlen, felháborító, de mindemellett felkavaróan erőt adó óriási alkotás. Olyan, amely alatt beszakad az asztal. Utoljára.

Előadó és vitavezető: Csejk Miklós filmtörténész, kulturális újságíró.

A TILTOTT TÁNCOK (r.: Ken Loach, 2014) rövid tartalma: James Gralton (Barry Ward) 1932-ben, tíz év amerikai távollét után visszatér szülőföldjére, Írországba, hogy újranyissa egykori tánctermét. A látszólag ártatlan vállalkozás azonban nem csak rajongókra, hanem komoly ellenállókra is talál a közösségben, a feltörő indulatok pedig hamarosan erőszakba torkollnak. A gyönyörű írországi tájakon forgatott Tiltott táncok történelmi közegbe ágyazva mesél azokról a bátor férfiakról és nőkről, akik mertek szabadon gondolkozni, véleményüknek hangot adni és mindenekelőtt jól érezni magukat a zenén és táncon keresztül.

Diplo honlap: www.magyardiplo.hu/

A szabadegyetem hivatalos oldala: www.facebook.com/mikadiploakademia

2015. október 28. szerda
19.00 – Mika Diplo Akadémia: KÉT NAP, EGY ÉJSZAKA (r.: Luc és Jean-Pierre Dardenne, 2014)
Belépő: 1000 HUF

Az Oscar- és Arany Glóbusz-díjas Marion Cotillard és a kétszeres Arany Pálma-díjas Dardenne-testvérek közös filmje egyetlen hétvége történetét meséli el, amely arról szól, hogy egy lány, akit ki akarnak rúgni a gyárból, meg tudja-e győzni a többi dolgozót, hogy az év végi jutalmukról lemondva elérjék, hogy racionalizálásra hivatkozva ne váljanak meg tőle. A film annyira izgalmassá válik, mivel egyre többen hajlanak arra, hogy saját érdekeiken, szükségleteiken felülemelkedve igent mondjanak a lánynak, hogy felér korunk szegényellenes kiáltványával.

A belga Dardenne-testvéreket a posztmodern dogmás filmformanyelv, a szociálisan érzékeny témák, és a mélyen emberi, pszichologizáló jellemábrázolás emelte az elmúlt másfél évtizedben az európai művészfilm legjelentősebb alkotói közé. A Rosetta, A fiú, A gyermek, a Lorna csendje és a Srác biciklivel temérdek díjat hozott nekik. A Két nap, egy éjszaka főszereplőjéül a kortárs francia mozi egyik legnagyobb csillagát, a gyönyörű Marion Cotillard-ot választották. A hollywoodi filmekben (Eredet, A sötét lovag: Felemelkedés, Éjfélkor Párizsban) is gyakran szerepet vállaló Oscar-díjas színésznő legnagyobb szakmai sikerei, a Piaf és a Rozsda és csont után ismét ledöbbentően hiteles és igazán emlékezetes alakítást nyújt. A filmklubvezető, Csejk Miklós filmtörténész kiemelten ajánlja ezt az alkotást, mert megtudhatjuk belőle, hogy mi a teendő, ha nem tetszik az a világ, amelyben élünk.

Előadó és vitavezető: Csejk Miklós filmtörténész, kulturális újságíró.

A KÉT NAP, EGY ÉJSZAKA (r.: Luc és Jean-Pierre Dardenne, 2014) rövid tartalma: Sandra (Marion Cotillard) évekig dolgozott egy gyárban, de néhány hónapos betegszabadsága után főnöke lehetetlen feladat elé állítja: csak akkor jöhet vissza, ha rábeszéli kollégáit, hogy azok mondjanak le az év végi bónuszukról. A cég indoklása szerint nincs forrás egyaránt a bónuszokra és Sandra fizetésére. A gyenge, megalázott nő szembeszáll az őt elbocsátó vállalattal: a hétvégét kollégái győzködésével tölti, hogy félelmeit és saját korlátait leküzdve új emberként nézzen szembe hétfőn reggel a feletteseivel.

A Mika Diplo Akadémia, a Le Monde Diplomatique magyar kiadásának „szabadegyeteme” (szerdánként 19 órától) szociális, feminista és ökológiai témájú filmínyencségekkel, vagy a filmtörténet legjelentősebb és legnagyobb hatású klasszikusaival, valamint régi vagy mai kultikus szerzői- vagy botránymozikkal, továbbá kulturális tendenciákat, társadalmi problémákat bemutató értékes, érdekes és szórakoztató filmekkel, és persze havonta egy Ingmar Bergman-alkotással jelentkezik a Mika Tivadar Mulató pincehelyiségében.

Diplo honlap: www.magyardiplo.hu/

A szabadegyetem hivatalos oldala: www.facebook.com/mikadiploakademia

Honlap, VPS, Domain, E-mail mind egy helyen! www.innobrand.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..