Kurtág 90 – A csaknem ismeretlen Kurtág

Kurtág 90 – A csaknem ismeretlen Kurtág
2016. február 21. Vasárnap 19.30

 
Budapest Music Center
1093 Budapest, Mátyás utca 8.
Telefon: +36 1 216 7894

 

MŰSOR:

I. A csaknem ismeretlen Kurtág

Kurtág György: Suite (1950-51) zongorára, négy kézre / Életút op.32 (1982) két basszetkürtre és két zongorára / Herdecker Eurythmie op.14 (1979) / …for Steven… (2010) / Sappho: Δεδυκε μεν α σελαννα… (1994-98) / Schatten (2000-2002) / Rilke: Schlußstück (2005) / Varga Bálint ligatúrája (2007) / Jelenetek op.39 – szóló fuvolára – ŐSBEMUTATÓ / Suite (1943) zongorára / Hérekleitos-töredékek (1999) / Kedves (1952) / Kedves-kettő (2007) / Hommage à Kurtág Márta / Kedves 2-3 (2009) / …coupe égypien en route vers l’inconnu… […egyiptomi pár, úton az ismeretlen felé…] (2013) / (passio sine nomine) (2015) / …ein Brief aus der Ferne an Ursula… (2014) / Ligatura-Message to Frances-Marie – The Answered-Unanswered Question op. 31/b (1989)

II. Virágok a régi muzsika kertjéből

Schütz: Eile, mich, Gott, zu erretten / Bach‑Kurtág: Nun komm’ der Heiden Heiland, BWV 599 / Bach‑Kurtág: Herr Christ, der ein’ge Gottes Sohn, BWV 601 / Bartók: Népdalféle (Mikrokosmos 100.) / Cage: Five / Frescobaldi: Toccata a Fiori musicali című gyűjteményből / Tractus: Vinea facta est dilecto / Webern: Három kis darab csellóra és zongorára, op.11 / Stravinsky: Három darab klarinétra / Ligeti: Der Sommer / Mozart: Adagio az Esz dúr divertimentóból, KV 563 / Muszorgszkij-Kurtág: Intermezzo in modo classico / Schubert: Herbst; Im Frühling / Beethoven: G-dúr bagatell, op.126 no. 1 / Haydn-Kurtág: Adagio sostenuto a G-dúr vonósnégyesből, op. 76 no. 1

A koncert műsora, Kurtág hagyományához híven, egyfajta komponált program; a darabok mintegy megszakítás nélkül követik egymást. Köszönjük, ha végül úgy döntenek, hogy majd csak a félidő végén tapsolnak.

KÖZREMŰKÖDIK:

Wilheim András – a műsort szerkesztette és zongorán közreműködik, valamint

Bán Máté – fuvola
Borbély László – zongora
Darázs Renáta – szoprán
Dóry Zsuzsa – gordonka
Klenyán Csaba – basszetkürt
Kruppa Bálint – hegedű
Márton László – recitació
Mizsei Zoltán – ének
Szalai András – cimbalom
Szűcs Péter – basszetkürt
Tornyai Péter – hegedű
Zétényi Tamás – gordonka

Kurtág szerint „egész életünk nem más, mint egyetlen zarándoklat, hogy visszaszerezzük a bennünk elveszett gyermeket.” Az az elfogulatlan érdeklődés, teljes nyitottság és lángoló szeretet, amellyel a zenetörténeti múlt egy-egy alkotója iránt él benne, arra utal, hogy sikerült megtalálnia magában ezt a gyermeket. Ebből adódik, hogy a kortárs zeneszerzők közül talán Kurtág viszonya a legproblémamentesebb a zenetörténeti hagyományhoz. Fölényesen, enciklopédikus teljességgel ismeri a zeneirodalmat. A kamarazenei repertoárt évtizedeken keresztül tanította. Mégsem kell félnie, hogy csupán utánzóvá válik: kompozícióinak számos pillanata a zenetörténeti múlt számára legkedvesebb pillanatait visszhangozza, de félreismerhetetlenül egyéni és közvetlen módon. Hasonló a viszonya a magyar és a román népzenéhez is. Zenei gondolkodását meghatározzák a népzenei tapasztalatok (egyes tételei számtalan változatban léteznek, mint a népdalok), Kurtág nem akarja tudatosan folytatni Bartók és Kodály magyar hangját, de nem is menekül e hatástól. Így őrizheti zenéje a mai napig – minden ideológiától mentesen – a magyar és közép-európai folklór lenyomatát.

Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

Web: bmc.hu/


Kurtág 90 – A csaknem ismeretlen Kurtág
Forrás: eventinfo programok

Honlap, VPS, Domain, E-mail mind egy helyen! www.innobrand.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..