Havizaj #110

2018. július 20., 20:00 óra
Fészek Kulturális Központ
Kossuth Lajos utca 20., Budapest, 1052

Christian Kobi & Zsolt Sőrés (CH/H)
Noahstas
Noisesculptor
Royal Hungarian Noisemakers

1000 HUF

Christian Kobi & Zsolt Sőrés (CH/H)
(CHRISTIAN KOBI – szoprán- és tenorszaxofon, SŐRÉS ZSOLT – öthúros mélyhegedű, elektronika, eszközök, hang)
Első koncertjük „A semmi visszhangja” címet viselte, amellyel a cage-i attitűddel összhangban mintegy deklarálták, hogy improvizatív zenéjük a hallgatásra épül; az akusztikai tér és a közvetlen környezet adottságain keresztül a törékeny zenei időt aktív asszociációkat keltő, élő, kreatív, akár pillanatról pillanatra változó folyamatokkal és a művészi jelenlét erejével hozzák létre. Ilyenkor hangszer és előadó – avagy: szerencséjük, intuíciójuk, tapasztalatuk, felkészültségük (ezáltal pedig hang és tér) – összeolvad, és akár egy megfoghatatlan visszhangból, észrevétlenül, szinte a semmiből és a majdnem abszolút csendből eddig még nem hallott, új zene szabadul fel. (A koncert 2013. februárjában a Ludwig Múzeum izgalmas akusztikájú terében, az „A hang szabadsága: John Cage a vasfüggöny mögött” kiállításhoz kapcsolódóan volt hallható).

Idén lesz hat éve, hogy a svájci Christian Kobi és Sőrés Zsolt duóban és különböző formációkban is együtt játszanak. Legutóbb, 2016 októberében a Trafóban láthattuk őket a metazenei szabadimprovizációs zenét játszó nemzetközi szupergroupban, az „Electro-Acoustic Ensemble Sonic Mountain”-ben (tagjai még: Klaus Filip, Franz Hautzinger, Tomas Korber, Hans Koch, Thomas Peter, Taku Sugimoto), majd pedig tavaly nyáron a Kék Lóban Richard Scott-tal trióban. Triójuk emlékezetes volt a 2015. évi Ultrahang Fesztiválon a legendás Henry Cow-alapító Tim Hodgkinsonnal. Kobi és Sőrés első közös lemeze pedig (Thanos Chrysakisszal és Christian Skjødttel kvaretteben), amely a 2014-ben a Műcsarnokban megrendezett „Az érzékelhető határán – más hangok” című nemzetközi hanginstalláció-kiállítás nyitókoncertjét tartalmazza, „Carved Water” címmel jelent meg 2016-ban az Aural Terrains kiadó gondozásában.Royal Hungarian Noisemakers
A Magyar Nemzeti Zajoda 2015, a XXI század talán eddigi legválságosabb évében jött létre, hogy a kor zaját formába öntse,
hogy a magyar experimental noise hagyományait is megjelenítve, méltó helyre illessze a magyar és az európai lélekben gomolygó korkérdéseket – önmagával szemben.
-Isten halott, itt. Ahogy Az Öreg eldőlt, annak robaja itt lüktet még bennünk, most megint egyre hangosabban, zajosabban.
-Halljátok?
Gott ist Tot Viva la Royz!?

Noisesculptor
Tér, és idö mettszetén ällva, színeket hallva, zajokat lätva, az elme megnyuxik végre RÀ talällva.
Àlmok, érzések… indulatok, kérdések…
ätheyezve egy egészen mäs síkra”.
havizaj.bandcamp.com/album/ancient-signature

Noahstas
Nyers analóg ritmikus zaj. Feedbackekből (de)formálódó hangképek és zsigeri lüktetések.
preparefor

Honlap, VPS, Domain, E-mail mind egy helyen! www.innobrand.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..