Értékes ritkaságokkal bővült a szolnoki RepTár kiállítása


A RepTár megnyitása óta folyamatosan érkeztek értékes felajánlások, melyek azt bizonyítják, hogy a látogatók nem csak megkedvelték a múzeumot, hanem bíznak az itt folyó szakmai munkában is. A felajánlások átölelték a repüléstörténetet a korai aviatikától (Ujvári-hagyaték) a második világháborún át (Zoltay-hagyaték) egészen napjainkig. A felajánlások mellett a RepTár felvásárolt második világháborús tárgyi emlékeket (Sántha László fotó albuma) és különböző könyvgyűjteményeket.

A Magyar Katonai Repülés Története kiállítás a felajánlásoknak és a vásárlásoknak köszönhetően olyan ritkán látható tárgyakkal bővült, mint a Taube modellje, a Magyar Aviatikai évkönyv 1929-ből, a MALERT tablója 1939-ből. Továbbá Horthy István főhadnagy gépének roncsdarabja valamint bőr hajózó fejvédők és pilótaszemüveg is látható a vitrinekben. A bővítésnek köszönhetően a még részletesebb képet kaphatsz a katonai repülés történetéről.

Olyan ritkaságok várnak, mint Svachulay Sándor Albatrosz, vagy a Monarchia Taube típusú gépének modellje.

A két világháború közötti időszakból az AEROEXPRES Rt., a MALERT és a hazánkban is tevékenykedő AIR FRANCE fényképei és dokumentumai, valamint az 1929-es Magyar Aviatikai évkönyv került a vitrinekbe.

A második világháború időszakából az egyik legjelentősebb emlék Sántha László szakaszvezető fotó albuma mely a Kör Ász, a Dongó és a Puma század gépeit és harcait mutatja be. Első ízben látható állandó kiállításban Horthy István főhadnagy gépének roncsdarabja mely Oroszországból került haza. A Zoltay-hagyatékból három jó állapotban megmaradt bőr hajózó fejvédő, valamint egy rendkívül ritka és értékes pilóta napszemüveg került a kiállításba.

A háború utáni időszak kiállítási tárgyai között láthatjuk az 1951-ben megrendezett Néphadseregek Nemzetközi Versenyének háromszög alakú zászlaját vagy a Kilián György Repülőműszaki Főiskola Repülőtechnikai Üzembentartó Tanszékének eredeti címerét.

A következő jelentős állomás a rendszerváltás volt, amikor a második világháborúban szolgáló pilóták és a megújuló hadsereg hajózói megismerhették egymást. Ebből az időszakból látható a Magyar Veterán Repülő Szövetség meghívója a háború pilótáinak aláírásával és olyan könyvek melyek azért jelentek meg, hogy megismerjék a fiatalok azokat a hősöket akik készek voltak életüket áldozni a hazáért.

A kelet és nyugat szembenállásának megszűnésével az egykori ellenfelek repülőnapokon mérték össze tudásukat és kápráztatták el a közönséget. Ekkor született a Sky Husars bemutató kötelék melynek eredeti felvarróját is megtekinthetik a látogatók.

A kiállítás záró része napjaink eseményeit mutatja be így láthatók 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság tárgyi emlékei.

Hogyan kerül egy Pirat a legjobb helyre?

Repüléstörténeti szempontból is jelentős repülőgép került a RepTár Hangárjába, amely a Lepke, a Június és a Góbé mellett negyedikként hirdeti a vitorlázórepülés semmihez sem fogható szépségét.
A Délvidéki Aero Club 1930. Vitorlázórepülőgép Szakosztálya ajánlotta fel, a RepTár pedig szívesen befogadta a kényszerűségből „nyugdíjazott” kedvenc fagépét a HA-4382 lajtsromú, 4T farokjelű, 15 méteres fesztávú Piratot.

Néhány éve a gyártó kiadott egy olyan bulletint, amely szerint a 3200 óra feletti repült idővel rendelkező SZD-30 Pirat típusú, fa építésű vitorlázógépek a továbbiakban nem emelkedhetnek a levegőbe, így a klub két ilyen típusú gépe a földre lett kényszerítve, 3600 és 4200 repült órájuk miatt. Ezért döntött úgy a klub, hogy felajánlja egy olyan intézménynek, ahol biztosan jó helye lenne. Az elmúlt évek szakmai munkájának köszönhetően a RepTárra esett a választás és így már a látogatók is megcsodálhatják a Hangár mennyezetén díszelgő vitorlázógépet.

2019. évi programajánló – RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

március 9. – II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság
Második alkalommal rendezik meg a szolnoki e-sport eseményt a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban. A zsűrizést idén is neves repülős szakemberek vállalták. A verseny menetét a látogatók kivetítőn keresztül követhetik.
A belépés díjtalan.

március 15. – „Minyó 50”
Kamarakiállítás nyílik a RepTárban a Mil Mi-8 helikopter magyarországi szárnyalásának 50 évéről és a RepTár Esték következő előadását is megrendezik. A téma a Mi-8-as helikoptercsalád elmúlt öt évtizede a Magyar Légierőben.
A belépés a nemzeti ünnepre való tekintettel egész nap díjtalan.

április 13. – Családi Pizsamaparti a RepTárban
A rendezvényen a gyerekek mellett teljes családok, vagy gyerekeket kísérő szülők és nagyobb testvérek is részt vehetnek. A Da Vinci Családi PIZSAMAPARTI olyan egyedülálló program, amelyen a résztvevők élményeken keresztül, szórakoztató módon ismerkednek meg a helyszínekhez kapcsolódó tematikákkal. A részvétel regisztrációhoz kötött.

május 26. – Gyereknap a RepTárban
Gyereknap alkalmából díjmentes belépéssel és izgalmas programokkal várják a látogatókat. A meglévő élményelemek mellett (akadálypálya, 4D mozi, szimulátorok, játszótér, pilótapont) további meglepetésekkel, izgalmas élményt nyújtó programokkal várják az érdeklődőket.

június 22. – Múzeumok Éjszakája és RepTár Esték
A Múzeumok Éjszakáján hosszabbított nyitvatartással, tárlatvezetésekkel és egy RepTár Esték szakmai programmal várják a látogatókat a RepTárban. Az előadás címe: „Eltérített, lelőtt, elszabadult, eltűnt repülőgépek”. Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagy lesz az előadója a különleges repülési eseményeket bemutató előadásnak. Kositzky tábornok szakértője a témának, hiszen, ő maga is 43 évig repült és 38 évig „a vadászpilóták kenyerét ette”. Mint oly sok mindenben, a magyarok elsők voltak a gépeltérítésben is – erről és nemzetközileg hírhedt incidensekről is szó lesz a RepTár Esték ezen előadásában.
A belépés 16 órától díjtalan.

július 5. – Ákos koncert a RepTárban
Bulizz a repülők árnyékában! A nagy érdeklődésre való tekintettel idén már harmadik alkalommal rendeznek koncertet a RepTár udvarán. A fantasztikus hangulat most sem marad el. Jegyvásárlással kapcsolatos információk a www.reptar.hu weboldalon található.

augusztus 31. – RepTár Piknik
A meglévő élményelemek mellett (akadálypálya, 4D mozi, szimulátorok, játszótér, pilótapont) további repülős tematikájú meglepetésekkel, izgalmas élményt nyújtó programokkal várják az érdeklődőket. Kedvezményes belépőjegyekről a RepTár weboldalán tájékozódhatnak.

október 23. – Roncsok új élete kiállítás megnyitó és RepTár Esték előadás
A II. világháború idején kb. háromezer repülőgép zuhant le a mai Magyarország területén. A lezuhant roncsokat tilos volt a civil lakosságnak elszállítani, ennek ellenére nagyon sok esetben a helyi lakosok szinte teljesen újra hasznosították a lezuhant repülőgépek darabjait. A magyar találékonyságnak köszönhetően a roncsok új funkciót kaptak. Amikor a helyi emberek megőrizték ezeket a darabokat nem is gondoltak arra, hogy milyen jelentős repüléstörténeti értékmentést hajtottak végre. Sok esetben az eltett roncsdaraboknak köszönhetően sikerült egy-egy történetet kideríteni. Ezeknek a történeteknek a nyomába eredt Magó Károly roncskutató, aki az este előadója lesz.
A belépés a nemzeti ünnepre való tekintettel egész nap díjtalan.

december 1. – Charity Day a RepTárban
A Közép – Európában is egyedülálló RepTár közösségi szerepvállalása is kiemelkedő.
A hagyományokhoz híven, idén is folytatja jótékonysági akcióját a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum.
December 1-jén a múzeum az értékesített jegybevételének hetvenöt százalékát ajánlja fel egy egyesületnek.

december 6. – Mikulás nap a RepTárban
A Mikulás természetesen a RepTárban is várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

december 27. – Star Wars Day a RepTárban
Egy nap, ami a Star Wars-ról szól a RepTárban!
A hagyományokhoz híven különleges programokkal készülnek a Star Wars kedvelőinek.

További információk ITT.


Értékes ritkaságokkal bővült a szolnoki RepTár kiállítása
Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu

Honlap, VPS, Domain, E-mail mind egy helyen! www.innobrand.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..