Mika Tivadar Mulató (Bp., VII. Kazinczy u. 47.) 2015. PROGRAM ÁPRILIS 1 – 16.

zrínyi-pop-foto2015. április 1. szerda
18.30 Mika Diplo Akadémia – FILMIKREK-sorozat: ÚRVACSORA (r.: Ingmar Bergman, 1963)
Előadó és vitavezető: Csejk Miklós filmtörténész, kulturális újságíró. A filmet magyar szinkronhanggal vetítjük.
Belépő: 1000 HUF

A Mika Tivadar Mulatóban jelentkező FILMIKREK című sorozatunk érdekessége, hogy ikerfilmeket mutat be, vagyis olyan térben és/vagy időben különálló alkotásokat, melyek hasonló gondolatmenet mentén születtek, vagy valamiért ikerfilmeknek is tekinthetők.
Március 4-én (TÜKÖR ÁLTAL HOMÁLYOSAN, 1961), április 1-jén (ÚRVACSORA, 1963) és május 6-án (A CSEND, 1963), vagyis március, április és május első szerdáján egy hármasiker bemutatására kerül sor szabadegyetemünkön. Megnézzük, fiatalos lendülettel újraértelmezzük, hanyatló kultúrkörünkben végre a megfelelő helyre tesszük Ingmar Bergman sokszor félreértelmezett laza trilógiáját.

Ingmar Bergman egyik legizgalmasabb filmjében (a trilógiájának második részében) az istenkeresés témájában elmegy a legvégsőkig. (A trilógia harmadik része már nem az istenkeresésről, hanem az isten csendjének állapotáról szól.) Az ÚRVACSORÁBAN Bergman egy olyan lelkipásztort mutat be, aki elveszti az istenhitét. Aki azt gondolja, hogy Isten nem segít, Isten nevében hiába a szó. Aki lelkipásztor létére eljut addig, hogy talán nem is létezik Isten. Bergman ebben a filmjében egészen messzire menetel a témáról való gondolkodásban, ugyanis elkezdi vizsgálni, hogy mi az autentikus emberi megnyilvánulás, ami betölti Isten csendje miatt támadt űrt. A film egyrészt leszámolás Bergman nyomasztó apafigurájával (apja evangélikus lelkipásztor volt), másrészt a 60-as évek intellektuális forradalmi megnyilvánulásainak legjelentősebb nyitóakkordjai közé tartozik, melyek összességéből igazi forradalmi zenemű született, olyan, ami mára teljesen megváltoztatta a gondolkodásunkat a zsidó-keresztény kultúrkörről. A film (főleg manapság) megkerülhetetlen, kihagyhatatlan, igazi és örök klasszikus remekmű!

ÚRVACSORA (r.: Ingmar Bergman, 1963) rövid tartalma:
A trilógia második filmjében Bergman még mélyebbre ás az emberi lélek feltárásában. Főhőse a közép-svédországi Dalarna tartomány egyik kis falujának papja, a már nem egészen fiatal Tomas Ericsson lelkész, aki azon tépelődik, milyen papnak bizonyul, hogyan adhat híveinek lelki vigaszt az, aki hosszas tépelődés során elvesztette istenhitét.

Diplo honlap: www.magyardiplo.hu/
A szabadegyetem hivatalos oldala: www.facebook.com/mikadiploakademia

2015. április 1. szerda
21.00 – Zrínyi pop koncert a Mika földszintjén
HOT Club Swing, Swing manouche, Django-jazz a popzene köntösében. Ilyet még nem füleltél, ez a Zrínyi Pop! Igazi csemege, ínyenceknek.

Hermann Gábor (Hego) – gitár
Horkai András – gitár
Balázs Miklós – basszusgitár
Bartók Máté – szaxofon

A belépés ingyenes.

2015. április 2. csütörtök
21.00 Junkie Jack Flash és Kipu koncert
Belépő: 800 HUF

Junkie Jack Flash

A Junkie Jack Flash egy fiatal, 2012-ben alakult pécsi zenekar, melynek tagjai alig húszévesek, zenéjük azonban mégis akkora rutinról árulkodik, mintha évtizedeken át csiszolták volna. Lendületesek, tökösek, céltudatosak, nem meglepő hát, hogy bármilyen versenyen mérettették meg magukat, mindegyikről bezsebelték a legértékesebb díjakat. A blues mélysége, a glam rock harsánysága, a punk lendülete és a rock and roll őszintesége mind-mind fellelhető dalaikban. A jövő nagyjai között foglalt helyük van!

Kipu

A Kipu története 2006 nyarán kezdődött, és azóta is változatlan felállásban tart. Első nagylemezük, 2012-ben jelent meg. Az ” … és medvévé változott” már olyan közönségkedvenceket is tartalmazott, mint a Részegen mindenki szerelmes vagy a Rajzolj nekem egy álmot. A már pécsi székhellyel működő rockzenekar 2014-ben új kislemezzel jelentkezett, ráadásul az EP mindhárom dalához videoklip is készült.
Dalok: www.youtube.com/watch?v=WFXA6wUwx8E&list=PLzy8mi8iSIyOx0NXWPilHvPYMXehnA1V9

2015. április 3. péntek
22.00 Balkan Party
Ha szereted Boban Markovic-ot, Shantelt vagy Goran Bregovic-ot, akkor ez a buli neked szól! Fülbemászó balkán dallamok az egész estés tánchoz és őrülethez! Az est királyai a rézfúvósok lesznek. A zenéről a Most Wanted, Ramses Hoppa (NL), Lapidem (FR) és LAY DNA (HU) gondoskodik. Egy este a nemzetközi a kavalkád jegyében.
A belépés ingyenes.

2015. április 4. szombat
21.00 The Trousers (H) és Reverend Backflash koncert (A)
23.00 Hangmás DJ Set

A koncertekre a belépő: 800 HUF
A koncertek utáni bulira a belépés ingyenes.

The Trousers (HU)

A garázsrock hazai kiválóságai idén áprilisban jelentetik meg negyedik nagylemezüket „Mother of Illusion” címmel. Az budapesti együttes előző két albuma, a 2013-as „Freakbeat” és a 2010-es „Soul Machine” egyaránt Fonogram díj-nevezést kapott „az év legjobb hazai hard rock lemeze” kategóriában. A „Freakbeat”-en egyébként vendégszerepelt a zenekar egyik legnagyobb példaképe, a legendás svéd Hellacopters egykori vezetője, Nicke Andersson is. A pennsylvaniai Modern Rock Reviews most februárban a top 5-be válogatta be a szerintük „dühös, de nagyon is befogadható hard rock” muzsikát produkáló formáció legutóbbi munkáját.

Reverend Backflash (A)

A bécsi Reverend Black Flash több mint tíz éves múltra tekint vissza. A 70-es évek hard rockjából és punkjából táplálkozó csapat az elmúlt években mintegy 200 koncertet adott szerte Európában, megjelentettek két nagylemezt, számos single-t és split-lemezeket más hasonszőrű előadókkal. A négyfős banda munkásságát a Classic Rock Magazine úgy méltatta, hogy az AC/DC-hez hasonlóan hangos, őszinte és mocskos rockzenét játszanak.

A koncertek után a Hangmás zenekarból ismert Endre Minda és Lala lehengerlő DJ produkciója következik.

2015. április 6. hétfő
19.30 – Hurrá hétfő! – Pszichorendelés hétfőnként a Mika földszintjén

A Pszichorendelés 2 pszichológusnénije (Böhönyey Márta és Tóth Melinda) hétfőnként fél 8-tól rendel a Mikában. Figyeld az aktuális témát és csatlakozz a beszélgetéshez. Ha szívesen elmerülnél a lelked mélyebb bugyraiban, ha megosztanád a történeted másokkal, gyere el hétfőn fél 8-ra a pszichorendelésre.

Téma: A kirekesztés pszichológiája. Kitaszítás, kiközösítés, elutasítás, zaklatás. Miért üti fel a fejét a jelenség időről időre családban, iskolában, közvetlen környezetünkben és a társadalomban egyaránt? Mitől függ, hogy kirekesztünk vagy kirekesztenek? Hogyan válik a kirekesztés öngerjesztő folyamattá? Mit tehetünk, hogy észnél maradjunk, és lépjünk?

A belépés ingyenes.

2015. április 7. kedd
18h Apu azért iszik, mert te sírsz! Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton beszélgetése. (koncertteremben)
Vizitdíj: 300HUF

20h Kocsmakvíz a Mikában (földszinten)
A kocsmakvíz olyan kocsmai játék, ahol a közönség csapatokat alkot és megpróbálja kiokoskodni a kvízmester által feltett kérdésekre a válaszokat.
Jelentkezni a helyszínen fél8-tól maximum 6 fős csapatokkal lehet. Nevezési díj: csapatonként 500 Ft. A győztes csapat jutalma: egy üveg bor + a nevezési díjakból befolyt összeg. Kvízmester: Nádasdy Vilma

2015. április 8. szerda
18.30 Mika Diplo Akadémia: SZOCIOFILM-sorozat: A KELETI PUNKOK EMLÉKEI (r.: Lucile Chaufour, 2012) / Előadó és vitavezető: Csejk Miklós filmtörténész, kulturális újságíró.
A filmet magyar szinkronhanggal vetítjük.
Belépő: 1000 HUF

Egy egészen különös dokumentumfilmet készített egy francia filmrendezőnő Magyarországon az egyik legizgalmasabb szociotémáról, a színes szubkultúraként a mai napig köztünk élő magyar punk kultúráról. A magyar nyelvű bejátszásokban megnézhetjük 30 évvel korábbi arcukat, megismerhetjük 30 évvel korábbi gondolataikat a világról, önmagukról, a politikáról, a lázadásról és a szabadságról, melyek aztán szembekerülnek a mai, jórészt a punk kultúrát maguk mögött hagyó meglett emberek világképével. A filmnek erénye még, hogy betekintést ad a korszak punk zenei világába, valamint elég alaposan körbejárja, hogy a magyar punk kultúra a 80-as években milyen világképpel rendelkezett, s még azt is megtudjuk, hogy ez a világkép hogyan alakult át 30 év alatt. A filmklub vezetője, Csejk Miklós filmtörténész tehát egy igazán megkapó időutazásra invitál mindenkit, aki elég bátor ahhoz, hogy szembenézzen valódi történeteinkkel, melyeket valódi emberek mesélnek el mindenféle belső és külső cenzúra nélkül. A punk kultúra történetében ugyanis benne van az elmúlt fél évszázad Magyarországának története is. Filmklubunkban most cenzúra nélkül megnézhetjük szabadon, a vetítés után pedig beszélgetünk a látottakról.

A KELETI PUNKOK EMLÉKEI (East Punk Memories, francia-magyar dokufilm, r.: Lucile Chaufour, 2012) rövid tartalma:
Tizenkét egykori punk emlékszik vissza húszéves kori önmagára. A Super 8-as felvételeken bepillanthatunk a kommunizmus utáni Magyarország életébe. De mi köze van a „no future”-nek a berlini fal leomlásához? A filmben emellett szó esik a rendszerváltásról és a jelenlegi (2012-es) politikai helyzetről is.
Diplo honlap: www.magyardiplo.hu/
A szabadegyetem hivatalos oldala: www.facebook.com/mikadiploakademia

2015. április 8. szerda
21.00 Pápai Zsanett – Várvölgyi Szabolcs Duo a Mika földszintjén
A duó az egyik legkarizmatikusabb hangzásvilágú jazz projekt a hazai zenei életben.
Az énekesnő többek között fellépett már a párizsi Music Hallban, ahogy hallhattuk Rene Trossman zenekarával vagy a Moveast fesztiválon Joe Fonda blues projektjében is. Erőteljes, expresszív és személyes kifejezésmódját keretezi Várvölgyi Szabolcs sokoldalú, szofisztikált gitárjátéka.
Kettejük zenei párbeszédét a műfaji kötöttségektől mentes improvizatív játék és az érzelmi szuggesszió jellemzi. Ezen az estén jazz standardeket, popfeldogozásokat és kortárs jazz dalokat hallhatunk.

Pápai Zsanett – ének
Várvölgyi Szabolcs – gitár

A belépés ingyenes.

2015. április 9. csütörtök
21.00 Baron Mantis és Lions of Suburbia koncert
Belépő: 800 HUF

Baron Mantis
Baron Mantis – Lure EP bemutató – végre Budapesten!
A 2 fiatal hímpéldányból álló, alig egyéves zenekar hihetetlen energiával és egyedi hangzással sáskahadként lepi el az újdonságra kiéhezett nagyérdemű tudatát, hogy szeretetpetéit vaskos riffekbe és kíméletlenül zakatoló ritmusokba ágyazva keltse ki. A Mantis fiúk modern rockzenéje rendkívül dinamikus, lényegre törő és sallangmentes. Angol szövegeik világokon átívelő utazásra csábítanak.

Lions of Suburbia
A Lions of Suburbia zenekar a magyar ska élet üde színfoltja. Hangzásviláguk egyediségének és változatosságának hátterében a különböző műfajokból merített ihletek állnak. Ez a különleges elegy, ami ska, swing, reggae, egy kis jazz és rythm and blues összehozva egy remek pop hangzással, mindig meghozza a felhőtlen jó hangulatot a koncerteken. Egy valamit biztosan leszögezhetünk nehéz lesz nyugton maradni, amíg az oroszlánok zenélnek.

Tagok:
Frankie – vokál, gitár
Balázs – dobok
Dani – trombita
Nelly – szaxofon
Jui – basszusgitár
Andro – orgona

2015. április 10. péntek
21.00 Magic Mosquitoz koncert
Belépő: 800 HUF

A Magic Mosquitoz egy öncélú, lázbeteg szúnyograj, mely művésztársulatnak adja ki magát. Tagjai távolról sem civilek. Hanem moszkitók. Nem trükköznek, ellenben kihasználnak. Véletlenül sem eszköztelenek: mocsári rock and roll, földszagú techno blues, voodoo trash, két-akkordos jungle boogie, monster trash, garage punk, swamp pop, dirty exotica, fülledt erotika, börleszk revü, voodoo swing, psycho sanzon, posványtánc, megosztó rave és lápszörf – ezek mind az eszközeik. Vannak még durva hangszereik. Pl. a kajmanizátor, a villanykanna vagy az ETA porszívó, de velük játszik Pomáz legjobb szólógitárosa is. Üzeneteik teljességgel kimerülnek a mocsári erotikával, lápi rémtörténetekkel és a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéskörökben. Kedvenc közegük a jelmezbál és a Nóta TV rendezvényei. Kedves betévedt vendégeik garantáltan egy szürreális nájtklubban és egy nem múló lázálomban érezhetik magukat! Jöjjön csak, kerüljön beljebb… mindenképpen csalódni fog!

A zöldszervezet tagjai:
Mosquito – alligátorhang, sárharmonika, mosódeszka, akkordeon
Bosquito – láp gitár
Asquito – Jolana SwampcasterTM, synth
Kosqutio – mély
Fosquito – mocsár ritmus, Eta 2400

2015. április 10. péntek
23.00 French Connection w/ DJ Maadjet & SelectorKA
Esti francia zenei trip retro, sanzon, rock, pop, hip hop, rap, jazzy house, electro.
Francia zenei válogtás a Mikában: Serge & Charlotte Gainsbourg, BB, Michel Legrand, Vive La Fête, Zaz, Babylon Circus, Zoufris Maracas, Cœur De Pirate, MC Solaar, DJ Cam, Wax Tailor, Guts, St Germain.
A belépés ingyenes.

2015. április 11. szombat
22.00 Rock and Roll High School w/ Elliot & Séf
Rock, Beat, Hippi, Soul, Funk djset – táncolható történelem egyenesen a katedráról, Elliot és Séf kezei alól.
A belépés ingyenes.

2015. április 13. hétfő
19.30 – Hurrá hétfő! – Pszichorendelés hétfőnként a Mika földszintjén

A Pszichorendelés 2 pszichológusnénije (Böhönyey Márta és Tóth Melinda) hétfőnként fél 8-tól rendel a Mikában. Figyeld az aktuális témát és csatlakozz a beszélgetéshez. Ha szívesen elmerülnél a lelked mélyebb bugyraiban, ha megosztanád a történeted másokkal, gyere el hétfőn fél 8-ra a pszichorendelésre.

Téma: Párosan szép az élet?! Az enyém aztán nem. Megkopott érzelmek? Megcsalás vagy féltékenység? Sehova nem vezető mindennapos balhék? Párkapcsolati problémák és ami mögöttük van. Megoldások, amikben már nem is hittél.

A belépés ingyenes.

2015. április 13. hétfő
20h Esn Elte Pub Quiz (In English)
It’s a simple but fun pub game in which teams match their general knowledge to score points. If you know who the last Prime Minister of the UK not having a wife was and what Dexter Morgan’s favourite tropical fruit is, join us and win the prize! It would be a mistake to miss it.
Free entry.

2015. április 14. kedd
18h Apu azért iszik, mert te sírsz! Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton beszélgetése. (koncertteremben)
Vizitdíj: 300HUF

20h Kocsmakvíz a Mikában (földszinten)
A kocsmakvíz olyan kocsmai játék, ahol a közönség csapatokat alkot és megpróbálja kiokoskodni a kvízmester által feltett kérdésekre a válaszokat.
Jelentkezni a helyszínen fél8-tól maximum 6 fős csapatokkal lehet. Nevezési díj: csapatonként 500 Ft. A győztes csapat jutalma: egy üveg bor + a nevezési díjakból befolyt összeg. Kvízmester: Paizs Miklós.

2015. április 15. szerda
Mika Diplo Akadémia: SZOCIOFILM-sorozat: DAL EGY AGYONVERT FIÚÉRT (r.: Aisling Walsh, 2003)
Előadó és vitavezető: Csejk Miklós filmtörténész, kulturális újságíró. A filmet magyar szinkronhanggal vetítjük.
Belépő: 1000 HUF

A megtörtént esetet feldolgozó film arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyi brutalitásban, lelki és fizikai bántalmazásban volt részük több száz éven keresztül a nevelőintézetekben lakó diákoknak, növendékeknek. Mindezek a bűncselekmények még nagyobb döbbenetet váltanak ki, ha keresztény szerzetesek követik el őket. A legtragikusabb pedig az, hogy még néhány évtizeddel ezelőtt is voltak olyan intézmények, melyekben a gyermekbántalmazás napi gyakorlat volt. Viszont ez a film is arról szól, hogy van remény, ha a humanista nevelés és az európai kultúra iránt elkötelezett tanár kerül a gyermekeket emberszámba nem vevő intézmény falai közé. Komor, történet ez, de mégiscsak arról szól, hogy van értelme annak a küzdelemnek, mely egy igazságosabb világ eljöveteléért száll síkra.
„A békés éjszaka, mely rám borul,
Bezúzza súlyával a börtönajtót,
Szellemetek kiszabadul, szabad kézzel,
Szabad tenyérbe csaptok.
A szél a mi pártunkra állt,
az éj az ajtót résre hagyta,
S hol a Földet nem zárja rács,
Ott gyűlnek a vad lázadók csapatba.” (Yeats)

DAL EGY AGYONVERT FIÚÉRT (ír-angol-dán-spanyol film, r.: Aisling Walsh, 2003) rövid tartalma:
A spanyol polgárháborúból hazatérő Franklin irodalomtanárként helyezkedik el a keresztény szerzetesek által irányított St. Jude Fiúiskolában. Megdöbbenve tapasztalja a rengeteg kegyetlenséget és brutalitást, amely az intézmény falai között, a nevelés álcája alatt történik. Franklin írni és olvasni tanítja a rábízott gyerekeket. Kollégái nem nézik jó szemmel a ténykedését, mert szabad gondolkodásra, a tudás szeretetére neveli a fiúkat, és ez a lehető legveszélyesebb az intézmény rendjére nézve. A film megtörtént esetet dolgoz fel, és egy hangos kiáltás a gyerekeket érő lelki és fizikai bántalmazás ellen.
Diplo honlap: www.magyardiplo.hu/
A szabadegyetem hivatalos oldala: www.facebook.com/mikadiploakademia

2015. április 15. szerda
21.00 Boriván Duó a Mika földszintjén
Magyar Bori és Mc Guacho Aljas Iván duója, ahol ötvöződik a latin hangzás, a funk, a jazz, vagy akár a raggamuff a magyar népzenével.
A belépés ingyenes.

2015. április 16. csütörtök
21.00 Open Mik(a)—Open Mic Night @Mika Tivadar

Mindig is szeretted volna kipróbálni a Mika Tivadar világot jelentő deszkáit? Itt az alkalom, csak jelentkezned kell! Máskor is szeretsz nézőként inspiráló, változatos, esetleg kísérleti produkciókat látni, új előadókat felfedezni? Ez az est erre lett kitalálva, vesztenivalód nincs.
(A meghívás zenei előadásokra szól, a sorrendet a szervezők alakítják és kommunikálják, az előválogatás jogát fenntartják. Mikrofont és 1 db akusztikus gitárt biztosítunk, egyéb hangszert igény szerint az előadó hoz magával.)
——————————
Előadók jelentkezhetnek a helyszínen, vagy előzetesen (javasolt) itt: | Performers can sign up on spot or in advance (recommended) at: bringalakulat@gmail.com
——————————
Come join us as the Open Mic scene of Budapest expands into the party district. If you think you can entertain a nice audience in one of the more recognized venues of the city, sign up and tell us a bit about yourself. If you don’t want to perform, you can just enjoy an inspiring variety of live music.
(For music performances only; organizers reserve the right to pre-select and establish order of acts. Mics and one acoustic guitar are provided, other instruments are the responsibility of the performer.)

A belépés ingyenes /Free entry.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .