Napi ajánló – Első nap

Napi ajánló – Első nap, Eljött a várva várt pillanat, a VOLT Fesztivál első napja! Nem is akárhogyan nyitunk, hiszen mindjárt olyan világsztárokat vonultatunk fel, mint a Queens Of The Stone Age, a Thirty Seconds To Mars, Fritz Kalkbrenner és Borgore. A hazai fellépők szempontjából is elkényeztetjük a fesztiválozókat, hiszen olyan jolly jokerek lépnek majd fel, mint a Brains, a Tankcsapda, a Žagar vagy a Bëlga.

A Telekom Nagyszínpadon már 16:30-kor elindulnak a koncertek, a sort pedig ki más kezdené, mint a Hősök! A veszprémi rapereket a Dunakanyar rasztabanditái, a Brains gárdája követi, akik a lassan húsz éves pályafutásuk során igazi partyállatokká nőtték ki magukat, hatalmas tömegeket mozgatva meg minden fesztivál nagyszínpadán. A fúziós raggát, hip-hopot és drum’n’basst vegytiszta punk & roll pörgés követi a Tankcsapda jóvoltából, akiknél más nem is tudna jobban megágyazni a VOLT Fesztivál elsőszámú skalpjának, az amerikai Queens Of The Stone Age-nek, akik egy hónapja rukkoltak elő új albumukkal, a …Like Clockwork-kel, és akikről a napokban egy magyar nyelvű könyv is megjelent. A sivatagi rókák zenéje annyira szerteágazó és gazdag, hogy már régen kinőtték az amúgy is szűkös stoner kategóriát, és erről 21:30-kor magunk is megbizonyosodhatunk Sopronban.

Napi ajánló – Első nap, Az est főfellépője a szintén amerikai és itthon igencsak népszerű Thirty Seconds To Mars, akik híresek az elementáris és szenvedélyes előadásmódjukról. A progresszív rock, az emo, és a post-grunge jegyeit is magán viselő zenekart a híresen szívdöglesztő Jared Leto vezeti, aki a filmvásznon is legalább annyira karizmatikus, mint a színpadon, elég csak a Rekviem egy álomért című filmre gondolnunk. Koncertjük 23:30-kor kezdődik a fesztivál legnagyobb színpadán.

Az OTP Bank – Petőfi Rádió Színpadon szerdán déltől a Secret Factory aka Junkie & Hawk és Eskubano melegíti majd be a fesztiválozókat. A pulzusszámunk délután négykor jelentősen megugrik majd, ugyanis a grunge, a progresszív rock és a garage elegyében úszó Turbo fellépése következik majd. 17:20-tól Ganxsta Zolee és a Kartell beszél lyukat az oldalunkba, és az is egészen biztosan kiderül, hogy mégis ki a fasza gyerek? A minden bizonnyal izzó mikrofonokat Zana Zolitól és Big Daddy Lacától 18:40-kor az Akkezdet Phiai veszik át. A budapesti hip-hop alakulat már olyan nevek előtt bizonyíthatott, mint RZA vagy Raekwon a Wu Tang Clan-ből, vagy a De La Soul. Utánuk 20:00-tól a sokarcú, örökké megújuló Anima Sound System hív minket egy nagy közös születésnapozásra, hiszen Priegerék idén ünneplik fennállásuk huszadik évfordulóját. Bő másfél órával később Majka, Curtis és BLR visszakalauzol bennünket a keményvonalas hiphop-hoz, hogy aztán 23:20-kor Žagarral ismét az elektronika kerüljön előtérbe. Zságer Balázs és társai három éve a francia Air előtt játszva bizonyították nekünk, hogy minden körülmények között nyugat-európai mércével mérten is magas színvonalú produkcióra képesek, és várhatóan idén is megnyitnak új erőforrásokat standard és jól bejáratott zenei anyagaik előadása mellett a VOLTon. A Carbonfools éjjel egy órakor lép színpadra, hogy alaposan megmozgassanak minket. Tituszék mindent mindennel kevernek, az elektronikát az élő hangszerekkel, a szigorú alapokat ironikus fantáziavilággal. Másfél órával később, fél háromkor Paul Kalkbrenner öccse, Fritz Kalkbrenner veszi át a hatalmat a hangládák felett. A német techno-ikon testvére az elektronikus zenék hiphop és soul fiókjaiban szeret turkálni, és ennek megfelelően csábítja majd táncra a VOLTosokat.

A frissen átkeresztelt GDF SUEZ Színpadon egy kivétellel csak hazai zenekarokat láthatunk majd. A sort a másfél éves Elefánt nyitja 13:00-kor, utánuk a Blahalouisana következik, amelynek a neve leginkább egy végigromkocsmázott este hazaútját idézheti fel az emberben. 16:00-kor a The [hated] Tomorrow lép színpadra, akikre még Tom Delonge (Blink-182) is felfigyelt. Fél hatkor folytatódik a zúzás, de ezúttal az oldszkúl Moby Dick biztosítja majd a vasalt bakancs alá valót. Az immár 33 éves trash metal zenekar után egy másik dinoszaurusz, a Beatrice vonultatja fel legnagyobb slágereit 19:00 órai kezdettel. Ha már alaposan kiráztuk megkopott babos kendőinket, 20:40-kor következhet a szívtakarítás Bocskor Bíborka Magashegyi Undergroundjával. A hangszálgyulladásából frissen felépült művésznőt egy másik díva és zenekara, a Péterfy Bori & Love Band váltja, akik nemrég a Fishing on Orfű fesztiválon az egyik legjobb koncertet adták domina csizmával, stage divinggal és hangfalmászással megspékelve. Éjfélkor a Bëlga tart majd görbe tükröt a fesztiválozók elé, tökéletesen tolmácsolva a fesztiválhangulatot, mint mindig. 01:40-kor lép a deszkákra a színpad egyetlen külföldi fellépője, az izraeli Borgore, aki masszív dobalapokra, illetve a heavy metalra jellemző kemény és torzítós hangzásra épülő stílusát gorestepnek nevezi. Hajnali 04:00 órakor Ian Autorun éli majd fel utolsó csepp energiáinkat a brutális diszkó mixjeivel.

Mint ezt megszokhattuk az elmúlt években, a Heti Válasz Borfesztivál nem az elektronika, hanem a jó borok és az élő zene világa. 13:00 órai kezdettel Putz Attila boros-beszélgetős műsorával indítunk, melynek vendége ezúttal Bolyóczki Botond és Ferenczy Zsolt lesznek. Egy órával később kezdődnek a késő estig tartó koncertek a VOLT bornegyedében, ahol sorrendben a Romungro Gipsy Band, Radics Gigi, Szabó Balázs Bandája, Sena, a Bin-Jip, Heincz Gábor, végezetül pedig DJ Jokó szórakoztatja majd a közönséget.

A Telekom Teraszon ezen a napon a Bladerunnaz lesz az úr. 17:00 órától kétóránként váltják majd egymást a Wikki, az L.A.S., a Magical Gravity, Ian Autorun B2B Markov, Chris.su, és Statik. Ha pedig ez sem lenne elég egy napra, mindenképpen keressétek fel a Port.hu Színpadot, ahol délután öt órai kezdettel a dadaista költészet gesztusait a provokatív, akcionista performansszal és absztrakt kabaréval ötvöző, kultikus jazz-punk zenekar, a Tudósok nyitja a napot. 18:00 órakor a Random Trip ezúttal olyan neveket sorakoztat fel, mint Kiss Tibi (Quimby), Tóth Vera, Walkó Csaba (Compact Disco), és Eckü (Hősök). Ezután nyolckor a Mocsok 1 Kölyök, 22:00-kor a Passion Project, hajnali kettőkor pedig a The Picard következik.

A Diákhitel Kávézóban tanyázó Fiala János beszélgetős műsorának mai vendége az ózdi hős, Majka lesz 11:30-kor, majd a Werk Akadémia tart szimpóziuma következik Orosz Barbara műsorvezetővel és producerrel, Oehler Diána stylisttal és Vándor Ágnessel, az akadémia igazgatójával. Érdemes a helyszínen tábort verni, mert 16:50-kor kezdődik a Rocklitera napi programja, este nyolckor pedig a Majdnem Híres Rocksuliban Ligeti Gyuri és Zságer Balázs teszi tiszteletét.

A VOLT Art Műhelyben ma már vár titeket efZámbó István és Wahron András képzőművész gárdája, akikkel robotokat készíthettek, és nyit a Vándor Vurstli, Magyarország legnagyobb utazó játékparkja. A JägerBarban szerdán karaoke programok és a legjobb partyzenék várnak rátok 15:00-tól hajnalig, a nap ügyeletes stand-uposa pedig a Karinthy-gyűrűs Badár Sándor lesz, aki este negyed nyolckor ragadja magához a mikrofont. Akik a könyvekért rajonganak már az első napon sem fognak unatkozni, a VOLT Irodalmi Sátorban többek között Cserna-Szabó András és Czinki Ferenc tart fogadóórát. Érdemes ellátogatni a VOLT Színházba is, ahol lesz néptánc oktatás, valamint este hatkor sor kerül a békéscsabai Jókai Színház és az Experidance közös előadására.

Részletes program itt!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .